Transylvania Awards - evenimentul care va face diferența pentru toate companiile transilvănene

Piața business din România se află în plin proces de învățare, adaptare și dezvoltare. Căderea comunismului și inițierea afacerilor private începând încă din anii ‘90 au dus la o înflorire a sectorului business în ultimii aproape 30 de ani.

Dacă inițial, privatizarea a fost văzută strict ca o metodă de creștere a bunăstării și a nivelului de trai, oamenii de afaceri din prezent sunt mult mai orientați către beneficiile pe care le pot aduce comunității prin proiectele lor.

Iar aici intervine rolul unor evenimente precum Transylvania Awards, menite să aducă startup-urile inovatoare în atenția finanțatorilor și a acceleratoarelor, ideile de proiecte ce pot contribui la dezvoltarea regională în vizorul city managerilor, al primarilor și al camerelor de comerț. Iată de ce acest eveniment poate face diferența pentru toate companiile transilvănene și poate contribui la dezvoltarea întregii regiuni:

Aducerea împreună a tuturor forțelor care pot contribui la dezvoltarea antreprenorială a zonei

La 100 de ani de la Marea Unire, Alba Iulia devine din nou locul de întâlnire pentru o serie de forțe care au capacitatea de a lucra împreună întru dezvoltare. În perioada 6-7 septembrie, în anul centenar, Transylvania Awards aduce la un loc companii importante din regiune, reprezentanți ai camerelor de comerț, investitori din țară și din afara țării, antreprenori aflați la început de drum, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale din zonă, într-un context dedicat dezvoltării.

Punerea față în față a dezvoltatorilor de businessuri noi cu cei care au posibilitatea să investească în ideile lor (investitori naționali și internaționali), dar și cu cei care care le pot susține ideile prin diferite servicii sau finanțări (acceleratoarele) creează oportunități la care, în alte condiții, accesul ar fi destul de limitat.

Iar când în această ecuație își fac loc și alte instituții, precum camerele de comerț sau primăriile, așa cum este cazul acestui eveniment, startup-urile bazate pe idei care pot servi întregii comunități prin sustenabilitate și optimizarea pentru binele locuitorilor, șansele de reușită sunt cu atât mai mari.

Construirea unui context propice pentru dezvoltare

La Transylvania Awards, se construiesc, se dezbat și se selectează cele mai bune strategii de dezvoltare. Cu participanți din trei nișe care pot avea un impact favorabil asupra întregii regiuni, evenimentul se bazează pe întrepătrunderea acestora și pe stimularea inițiativei și a colaborării.

Secțiunea „Invest in Transylvania”, dedicată stimulării antreprenoriatului în regiune este axată pe discutarea unor subiecte de interes din domeniul afacerilor și aduce în scenă oameni de afaceri experimentați, dar și ambasade și camere de comerț, cu reprezentanți dornici să împărtășească succesele, eșecurile, concluziile și proiectele de viitor.

Secțiunea „Startups in Transylvania” stimulează noii antreprenori creativi, care vin cu soluții și idei inovatoare să demareze businessuri, nu doar prin intermediul sesiunilor de networking în care aceștia au acces direct la potențiali finanțatori, ci și prin organizarea unor workshopuri, sesiuni 1:1 de matchmaking și întâlniri cu investitori Angel. De altfel, cele mai promițătoare startup-uri vor fi premiate în cadrul galei ce va avea loc la finalul evenimentului.

Secțiunea „Cities and People”, ai cărei headliners sunt city managers sau speakeri din domeniul administrației publice, e o ocazie unică de a afla mai multe despre conceptul de smart city și despre soluțiile care le pot oferi cetățenilor din zonă o viață mai bună din punct de vedere al siguranței publice, al sustenabilității, al tehnologizării. Aceasta include și un workshop menit să scoată la iveală variante viabile de colaborare între primăriile din regiune, pentru ca impactul proiectelor demarate să acopere o arie cât mai mare.

Cum și de ce poate contribui antreprenoriatul la dezvoltarea economică a regiunii Transilvania?

Studiile arată că circumstanțele au o importanță crucială pentru inovarea zonei de antreprenoriat. Pe de altă parte, astfel de inovații pot duce la o serie de avantaje, benefice nu strict pentru orașul de origine, ci pentru întreaga regiune:

  • Câștiguri monetare - prin crearea unui business, antreprenorii investesc propriile resurse și atrag, totodată, capital de la investitori, capital care va fi ulterior redistribuit public;

  • Crearea de locuri de muncă - pentru a funcționa, afacerile au nevoie de angajați, astfel că numărul locurilor de muncă se mărește pe măsură ce în piață apar noi businessuri;

  • Dezvoltare regională echilibrată - tendința antreprenorilor este de a se îndrepta către zonele mai puțin dezvoltate din regiune și de a crea noi industrii, contribuind astfel la dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea accesului la utilități și remedierea eventualelor probleme din sisteme precum cel de învățământ sau cel de sănătate, dar și din alte servicii publice;

  • Creșterea PIB și a venitului pe cap de locuitor - companiile contribuie activ la creșterea produsului intern brut, prin capitalul pe care îl gestionează, dar și la creșterea venitului pe cap de locuitor, datorită creării de noi locuri de muncă și stimulării competitivității în piața muncii;

  • Îmbunătățirea calității vieții - prin toate avantajele pe care le oferă la nivel de infrastructură și servicii publice, dar și prin prisma beneficiilor asupra nivelului de trai, companiile noi din Transilvania pot contribui activ la îmbunătățirea calității vieții în regiune;

  • Stimularea exporturilor - prin îmbunătățirea infrastructurii, dar și prin deschiderea de extindere către piețe străine, afacerile pot asigura un venit mai stabil chiar și în timpul crizelor;

  • Dezvoltarea comunității - prin creșterea calității serviciilor publice, dar și prin accesul la formare în muncă asigurat angajaților.

Stimularea inițiativei și a antreprenoriatului în Transilvania poate și va duce la dezvoltarea multilaterală a regiunii. De la adoptarea unor soluții smart de către conducătorii orașelor din zonă, la îmbunătățirea infrastructurii și crearea de noi locuri de muncă, există o serie de avantaje care se înlănțuiesc logic și cronologic, plecând de la aducerea laolaltă a tuturor forțelor care își pot aduce contribuția.

 

Sursă foto: Shutterstock