Lecțiile pe care ni le oferă greșelile - o investiție mare pentru educația antreprenorială

Se spune - pe bună dreptate - că eșecul nu este opusul succesului, ci o parte din acesta. Deși există și domenii de activitate mai puțin predispuse rateurilor, antreprenoriatul, respectiv lumea afacerilor nu fac parte din această categorie.

De la proprietarii unor afaceri mici, cum sunt magazinele de la colț de stradă, la titanii lumii business, cei mai mulți dintre oamenii care au demarat o afacere au dat și greș. Însă eșecul îți poate oferi câteva lecții valoroase, despre care vei afla mai multe la Transylvania Awards:

Fii modest

Doar pentru că ai o idee inovatoare și singulară pe piață nu înseamnă că ai neapărat și know how-ul complet pentru un business de succes. Statisticile spun că 9 din 10 afaceri noi nu sunt de succes, iar asta înseamnă că startup-urile sunt, în mare parte, predispuse eșecului, iar asta se întâmplă atunci când inițiatorii lor refuză să se informeze, să ceară sfaturi și păreri de la antreprenori experimentați sau de la diferiți experți, să colaboreze cu oamenii potriviți.

Nu te considera atotcunoscător și evită chiar și să ai atitudinea unuia. În definitiv, felul în care te comporți le spune multe despre tine tuturor celor cu care ai de-a face, de la angajați la potențiali finanțatori.

Așteaptă-te să greșești când inovezi și încearcă din nou

Inovația este întotdeauna un pariu, unul pe care cei mai puțin perseverenți îl pierd din cauza temerilor de a schimba tehnica și de a încerca din nou. Însă adevărul este că în afaceri doar astfel poți persevera. Dacă vrei, imaginează-ți că afacerea ta este un experiment științific; nu ai decât să combini elementele și să urmărești reacțiile; unele pot fi neplăcute și agresive, dar dacă perseverezi, ai putea descoperi ceva cu adevărat important.

Unul dintre oamenii de succes care insistă pe această lecție a eșecului este fondatorul Amazon, Jeff Bezos, care, într-o scrisoare deschisă adresată acționarilor companiei, a spus astfel: „Eșecul este parte integrantă a invenției. Nu este opțional. Înțelegem asta și credem în eșecul de la început și în perseverarea până la reușită”. De altfel, și Elon Musk, fondatorul Tesla, susține eșecul și încercările repetate, spunând că, în lipsa lor, nu poți inova suficient.

Empatizează cu cei care greșesc la rândul lor

Mai devreme sau mai târziu, vei avea de-a face și cu greșelile altora. Poate fi vorba despre un partener, despre un furnizor, despre un angajat oarecare sau despre mâna ta dreaptă. Trebuie să știi însă că dezamăgirea nu exclude empatia, indiferent dacă ai trecut sau nu prin ceva similar.

Acordă a doua șansă și oferă-te să ajuți la găsirea unei soluții cât mai convenabile pentru toată lumea implicată în situația neplăcută. Nu doar că vei fi apreciat ca un lider sau partener bun, dar vei avea și satisfacția de a fi contribuit la rezolvarea unei probleme.

...dar nu lua întreaga lume pe propriii umeri

Ești pasionat de ceea ce faci și ai învățat o mulțime despre asta investind timp și resurse materiale în educație, în dezvoltare, chiar și în propriile greșeli. Și ți-ar plăcea ca alții să nu treacă prin aceleași probleme, să cunoască eșecul într-o măsură mai mică sau să învețe din greșelile tale.

Însă asta nu înseamnă că poți sau că ești responsabil să îi ajuți pe toți ceilalți să reușească în business. Nu este rolul tău și oricum rata de succes a unui astfel de experiment ar fi infimă. Împărtășește-ți cunoștințele atunci când îți este la îndemână, dar nu face eforturi supraomenești pentru a crește antreprenori sau businessuri doar pentru că te simți responsabil să dai mai departe lecțiile pe care le-ai învățat experimentând.

Nu îți pierde concentrarea

Greșelile sunt inevitabile în orice domeniu, cu atât mai mult într-unul atât de schimbător cum este businessul. „Nici nu încerca să eviți greșelile, pentru că oricum vei face tone”, spune Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Însă, oricât ai greși, nu uita nici măcar o clipă care îți sunt obiectivele, ce te-a determinat să intri în acest domeniu și ce te-a făcut să rămâi.

Gândește-te la dorința care te-a împins în această nișă și la obiectul afacerii tale, la lucrurile la care te pricepi și pe care le faci bine. Urmează exemplul lui Steve Jobs, care a rămas fidel lumii computerelor chiar și în perioada în care nu a mai făcut parte din Apple, iar pasiunea lui l-a readus în compania pe care a fondat-o, Apple cumpărând mica firmă fondată de Jobs pentru a-l aduce înapoi.

În business vei avea mereu ceva nou de învățat, tocmai pentru că totul se schimbă atât de repede. De altfel, nici greșelile nu sunt mereu aceleași, dar lecțiile pe care le oferă pot fi luate drept o investiție pe termen lung. Află mai multe despre rolul rateurilor și despre potențialul lor de la oameni de afaceri cu experiență, prezenți la o sesiune panel în cadrul Transylvania Awards. Vei învăța multe despre bariere, dar și despre cum poți depăși momentele dificile. Fii prezent la Alba Iulia între 6 și 7 septembrie și vei avea ocazia să afli mai multe de la cei care au greșit înaintea ta.

Sursă foto: Shutterstock