Things to do in Alba Iulia - Traseul Porților

Sfârșitul evenimentului coincide cu începutul weekend-ului. Știm că ești ocupat până peste cap, dar ar fi păcat să pleci din Alba Iulia fără să te bucuri de cea mai mare cetate din România, așa că îți sugerăm să mai rămâi pe la noi, indiferent că ai chef doar de o plimbare relaxantă prin șanțurile Cetății în timpul căreia să-ți limpezești gândurile, sau vrei să socializezi cu foștii colegi din cadrul evenimentului.

Dacă alegi să iei cetatea la pas, fă-o urmând Traseul Porților. Traseul în întregime, cuprins între Porţile I şi a VI-a, are o lungime de aproximativ 1,5 kilometri şi surprinde cele mai importante monumente din Cetate. Plimbarea începe cu Poarta I, care are forma unui arc de triumf și care stă la baza pantei pronunțate - ce avea drept scop îngreunarea accesului asediatorilor la poarta principală - care duce spre Poarta a II-a.

Fără să neglijăm frumusețea acestor două porți, le putem considera un preludiu la cea mai valoroasă lucrare barocă din Transilvania, Poarta III la care ajungi trecând podul suspendat peste uriașele șanțuri ale Cetății. Aici este locul cel mai potrivit pentru a scoate telefonul și a-ți testa aptitudinile de fotograf.

Poarta a IV-a nu le seamănă deloc celorlalte deoarece este încastrată. Are o singură intrare carosabilă şi un pod mobil la exterior.

Poarta a V-a a fost blocată pentru mai bine de cinci decenii cu un zid de cărămidă, până la restaurarea din anul 2010, când i-a fost redat aspectul iniţial şi a fost inclusă în circuitul turistic.

Traseul Porților se încheie cu cea de a VI-a Poartă prin care au intrat în cetate Regele Ferdinand şi Regina Maria în 1919, când au vizitat prima dată Alba Iulia, și în 1922, când au fost încoronaţi ca suverani ai României Mari în Catedrala Ortodoxă despre care se spune că este „o lume ruptă de lume” și este recomandat „să lași pleoapele să cadă, măcar pentru câteva clipe, în rugăciune.”

Dacă găsești deschisă Catedrala romano-catolică, merită să-i treci pragul deoarece este cea mai valoroasă operă de arhitectură medievală din Transilvania, având aceeași vechime ca Notre Dame din Paris - 1000 de ani. Aici, într-o ambianță gotică răcoroasă poți sta de vorbă cu regii, deoarece în incinta catedralei se află sarcofagele care găzduiesc odihna lui Iancu de Hunedoara, a reginei Izabella și a lui Ioan Sigismund, primul principe al Transilvaniei și rege (titular) al Ungariei.

Muzeul Național al Unirii este o ocazie bună de a mai adăuga un muzeu pe lista celor vizitate deja și, de ce nu, experiența descoperirii unor colecții care conțin exponate din perioada preistorică până în epoca contemporană. Nu rata vizita la Sala Unirii, care a fost inițial un cazinou militar, iar ulterior a devenit locul unde s-a votat Unirea Transilvaniei cu România.

Biblioteca Batthyaneum a fost inițial biserică trinitariană, apoi depozit al armatei, spital militar, observator astronomic și într-un final, din 1798, bibliotecă. Rafturile imense și parcă fără de sfârșit a bibliotecii împreună cu mirosul de carte veche îți vor aduce aminte de versul Vivat Academia din Gaudeamus igitur.

Sperăm că sugestiile noastre să-ți fi deschis apetitul pentru a mai rămâne în Alba Iulia ca să-i descoperi tainele și să-i străbați cărările. Dacă vrei să afli mai multe, ghidurile turistice și internetul să-ți fie alături! Dacă ai însă de gând doar să schimbi peisajul, fă primul pas, lasă-te purtat de drum și bucură-te de ce îți iese în cale pentru că cel mai adesea, drumurile pitorești sunt ocolurile neplănuite.