3 tipuri de oameni pe care orice startup trebuie să îi aibă alături

Conectarea cu oamenii este mai importantă în afaceri decât orice altceva. Iar atunci când te aventurezi în călătoria unui startup, networkingul îți poate aduce resurse neașteptate precum tehnologia, inovația, resursele materiale și monetare, sprijinul educațional și know how-ul, expunerea și diferențierea față de competitori, viteza de a avansa și de a crește.

La Transylvania Awards nu doar că vei învăța să gândești global și să acționezi local pentru businessul tău aflat la început de drum, dar vei avea parte și de The Circle, o sesiune de networking în cadrul căreia vei putea întâlni cele trei tipuri de persoane care își pot pune amprenta în ceea ce privește evoluția startup-ului tău. Iată care sunt acestea și cum te pot ajuta:

1. Conectorul

O astfel de persoană îți va face legătura cu o mulțime de oameni și va contribui activ la creșterea rețelei tale de contacte. Cum recunoști conectorul? Este cel care se simte în largul lui la orice întâlnire de grup, cel care cunoaște pe toată lumea la un eveniment business, cel care facilitează relațiile dintre toți ceilalți participanți.

Dacă te afli pentru prima oară într-o sesiune de networking, este important să cunoști întâi un conector, deoarece acesta se va ocupa ca tu să cunoști și alte persoane. El îți va deschide uși, el îți va face cunoștință cu alți oameni de afaceri și tot el te va ajuta să îți crești rețeaua de conexiuni umane.

Odată ce ai cunoscut un conector, e important să îi vorbești despre interesele tale, despre genul de persoane pe care ai vrea să le cunoști și despre planurile tale de dezvoltare. Câștigă-i încrederea, dovedește-i că ești competent și capabil în ceea ce faci și oferă-i ceva de valoare din aria ta de expertiză, indiferent dacă este vorba despre un serviciu, despre împărtășirea experiențelor sau despre o cunoștință care îi poate mări lui rețeaua de cunoștințe.

Fă-ți temele înainte de a-i cere să te prezinte sau să te pună în legătură cu cineva și asigură-te că are acces la acea persoană sau la una cu competențe similare. Fii direct și nu te limita neapărat la persoanele prezente sau la posibilitatea de a cunoaște pe cineva face to face, o recomandare pe LinkedIn poate fi la fel de utilă pentru startup-ul tău.

2. Informatorul

Poate suna desuet, dar ai nevoie de o persoană care este mereu la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniu. Informatorul are informații din interiorul companiilor, dar știe și care este direcția generală a pieței de afaceri. Filtrează informațiile importante pentru business și poți fi sigur că nu te va spama cu informații inutile sau cu bârfe.

În plus, cunoaște foarte bine trendurile, a auzit toate ideile noi, are informații despre proiectele aflate în derulare și despre oportunitățile de business și știe totul despre colaborările dintre companiile importante. De aceea, poate intui sau afla despre schimbările importante chiar înainte ca acestea să aibă loc.

Informatorul nu are neapărat un rol de conducere, însă are suficientă responsabilitate încât să îți poată fi de folos. De asemenea, are posibilitatea de a observa tot ceea ce se întâmplă și totodată abilitatea de a interpreta în mod corect, obiectiv și matematic informațiile relevante.

Pentru a intra în contact cu o astfel de persoană, e important să îți declari interesele și să îi oferi altceva în schimb; poate fi vorba despre oferta de a-l conecta cu alți experți sau de a participa la un eveniment cu potențial în acest sens.

3. Influencerul

Dacă sună ca în lumea bloggingului, este pentru că rolul influencerilor din business se aseamănă pe alocuri cu al celor al căror public navighează internetul. Influencerii sunt persoanele care și-au câștigat autoritatea în domeniul afacerilor prin realizările personale, prin experiența longevivă și prin pozițiile de putere pe care le ocupă de cele mai multe ori.

Un influencer îți poate aduce credibilitate, dar te poate ajuta și să faci lucrurile mai bine în managementul propriului business. Are o bază solidă de cunoștințe în aria de expertiză, dar și o rețea socială dezvoltată, din care poți face parte și tu. Se află în poziția de a putea face recomandări, dar și în cea de a gestiona crize și de a calma conflicte.

Dacă ai nevoie de cineva care să îți aducă idei noi sau să preia inițiativa, influencerul te poate ajuta. Oricare ar fi obiectul influenței sale, poți fi sigur că angajații, partenerii sau colaboratorii tăi îl vor asculta cu atenție.

Dacă l-ai identificat deja, caută oportunități de a i te alătura, ca voluntar sau în calitate de colaborator. Fii receptiv la sugestiile sale, arată-ți recunoștința și privește mereu în direcția în care se uită el. Sprijinul pe care ți-l poate oferi chiar poate face diferența în felul în care evoluează afacerea ta.  

 

Startup-urile au mai multe nevoi decât afacerile care au câștigat deja o piață și, implicit, mai mult de muncit în a le satisface. Nevoia de creștere a unei rețele de oameni influenți și de ajutor este una dintre cele vitale pentru orice business nou, așadar nu o ignora și oferă-i nutrienții potriviți participând la evenimentele care îți oferă posibilitatea de a cunoaște oamenii de care ai nevoie pentru a reuși.   

Sursă foto: Shutterstock