Nu rata nicio oportunitate: 3 lucruri importante de făcut la finalul unei conferințe de business

Prima ediție a conferinței Transylvania Awards 2018 s-a încheiat cu succes. Peste 100 de reprezentanți ai celor mai mari companii din Transilvania și-au dat întâlnire la Alba Iulia, alături de ambasadori, reprezentanți ai camerelor de comerț active în regiune, investitori români și străini, primari și city manageri. Pentru participanți, conferința începe să-și arate roadele abia acum.

Un eveniment de acest calibru nu se încheie odată cu ultimele cuvinte rostite pe scenă. Conferința este doar o primă oportunitate de a-ți face noi conexiuni și legături cu persoane pe care, probabil, nu ai fi apucat să le cunoști în alte condiții. Dar asta funcționează în ambele direcții: sunt alți oameni care au apucat să te cunoască tocmai datorită participării la o astfel de conferință.

Iată ce trebuie să faci la finalul unei astfel de conferințe, pentru a culege toate beneficiile posibile, pentru a trage foloase de pe urma experiențelor și a lucrurilor învățate acolo și, în același timp, ca să nu pierzi contactele pe care le-ai obținut la eveniment.1. Păstrează legătura cu noile tale contacte

Odată ce s-au încheiat lucrările conferinței de business la care ai participat, sunt mari șanse să nu vrei să păstrezi legătura cu toți cei pe care i-ai cunoscut la acest eveniment, chiar dacă ai făcut schimb de cărți de vizită cu ei. Cu siguranță sunt, însă, câțiva oameni relevanți cu care ai vrea să stabilești o relație de afaceri, așa că ia legătura cu ei:

 • Sortează cărțile de vizită pe care le-ai obținut la eveniment și păstrează-le pe cele ale persoanelor cu care te vezi făcând afaceri sau care pot aduce beneficii pentru businessul tău.

 • Adaugă informațiile de contact într-o agendă digitală, împreună cu câteva detalii suplimentare despre oamenii respectivi. Se întâmplă deseori să adunăm prea multe cărți de vizită și să uităm în ce condiții am cunoscut acele persoane.

 • Următorul pas e să îi urmărești pe social media (e de preferat să te limitezi, totuși, la LinkedIn) pe toți cei care au profile publice. Este un gest normal în ziua de astăzi, dar nu uita să le mulțumești pentru accept, într-un mesaj, ca să știe că nu a fost un reflex.

 • Alege 2-3 contacte noi - de preferat persoanele care ți-au cerut să le contactezi chiar în timpul conferinței - și trimite-le un e-mail sau sună-i. Pentru început e suficient să le amintești unde v-ați cunoscut, dar dacă tot iei legătura cu ei, propune-le o întâlnire.

 • Întâlnirea poate fi o masă de afaceri sau una casual - dacă aveți interese comune. Dacă nu, poate fi o întâlnire la un alt eveniment sau un workshop.

Orice alegere vei face - telefon, e-mail, social media -, singurul lucru care contează este să nu lași prea mult timp să treacă înainte să iei măsuri și să duci mai departe conexiunile pe care ți le-ai făcut la conferința la care ai participat. Cu cât trece mai mult timp, cu atât se vor răci impresiile formate, iar asta înseamnă că ai ratat niște oportunități importante.

2. Scrie despre experiența ta la conferință și distribuie articolul în online

Această etapă înseamnă, printre altele, o oportunitate uriașă de a te situa în tabăra celor care au păreri avizate despre subiectele discutate la conferința pe teme de business. Prin faptul că povestești ce s-a întâmplat acolo îți asumi rolul de consilier al celor care nu au participat. Ajungi astfel să îi înveți pe alții și să le deschizi, chiar, mințile către oportunități și idei la care nu s-ar fi  gândit.

Nu te rezuma la a povesti ce s-a întâmplat la conferință. Dă nume, citează din spusele speakerilor și introdu-i în text și pe oamenii noi pe care i-ai cunoscut, dacă au avut păreri pertinente sau dacă vrei să creezi o legătură de afaceri cu ei. Nu te sfii să le dai tag într-o fotografie sau chiar în text: în esență, le faci un favor vorbind despre ei și despre ideile lor.

Ca să întărești poziția ta în fața colegilor de business, trebuie să ții cont de câteva lucruri atunci când pui pe foaie opinia ta: trebuie să fii concis, echilibrat, să oferi în aceeași măsură propriile puncte de vedere cât și pe ale vorbitorilor sau ale altor participanți. Echilibrul îți va aduce mai multe opinii favorabile, chiar dacă întotdeauna există unii specializați în critici.

3. Pregăteşte o prezentare pentru colegii tăi

O a treia metodă de a atrage cât mai multe beneficii de pe urma unei conferințe de business este să dai informațiile obținute mai departe, colegilor de serviciu și superiorilor tăi. Pentru asta e recomandat să pregătești o prezentare: e cu totul altceva să le vorbești oamenilor în față, în loc să le trimiți un e-mail. În plus, poate nu toată lumea a avut timp să citească articolul tău postat pe social media.

Atunci când pregătești prezentarea, ține cont de cei cărora te adresezi. Nu te lungi: e suficient să extragi 3-4 idei principale pe care le-ai aflat la conferință, plus câteva anecdote ca să destinzi atmosfera suficient cât să se relaxeze ascultătorii. Iată câteva întrebări la care va trebui să oferi răspunsuri:

 • Ce ai învățat de la speakerii care au vorbit la conferință?

 • Ce ai învățat din discuțiile cu ceilalți participanți?

 • Ai cunoscut potențiali parteneri de afaceri?

 • Cum se poziționează concurența?

 • Ce oportunități de afaceri ai identificat?

 • Care a fost impresia ta la finalul evenimentului?

Poate că îți va părea o muncă suplimentară, dar este încă o oportunitate să te prezinți ca un lider în fața colegilor și, mai ales, în fața superiorilor.

Conferințele pe teme de business pot oferi nenumărate oportunități și cunoștințe pentru cei care participă. Cu toate astea, ca să obții maximum de beneficii de pe urma lor, trebuie să păstrezi o mentalitate deschisă și proactivă.

La urma urmelor, evenimentul nu se încheie odată ce s-a tras cortina, câtă vreme cele aflate acolo stârnesc mai departe ecouri pe care le poți utiliza pentru dezvoltarea și succesul tău personal și de afaceri.