Poate că unor persoane le este teamă să vorbească în public, în fața unei mulțimi, sau poate că unii se descurcă de minune la acest capitol. De fapt există și persoane pasionate de vorbitul în public care au făcut din asta o meserie, uneori chiar o vocație. Public speaking-ul este nimic mai mult decât vorbitul în fața unor oameni necunoscuți fără să citești, ci doar să vorbești cât de liber poți sau urmărind o anumită prezentare. Această metodă de vorbit este folosită absolut în orice domeniu.
Putem vorbi de prezentarea unui business, discursul ținut la o nuntă, răspunsul la întrebările de la interviul pentru un job sau la o absolvire la facultate, sau pe o scenă mare prezentând un show de modă. Fiecare eveniment de business are specificul său și trebuie tratat ca atare.
De ce are nevoie un public speaker
Nu oricine poate fi public speaker, iar unii oameni chiar fug de astfel de responsabilități deoarece au emoții foarte mari când vine vorba despre vorbitul chiar și în fața colegilor de muncă, nu mai vorbim de alt gen de public. Public speakingul poate fi realizat urmând schema detaliată a unei prezentări sau chiar liber, speakerul pornind de la câteva idei și mai apoi dezvoltându-le.
Atunci când public speakerul expune ideile unui nou business în fața unei comisii sau chiar a unui public restrâns, emoțiile sunt de obicei mai mari decât textul de prezentat în sine. De cele mai multe ori nu mai reușiți sa citiți tot ce scria pe foaie și atunci este bine să vorbiți liber despre business-ul ales. Pentru a deveni un public speaker plin de succes, va trebui să țineți cont de următoarele sfaturi:
Trebuie să știți să improvizați în cazul în care publicul nu reacționează la întrebări sau se uită ciudat, să nu vă bâlbâiți, sa aveți acel stil de vorbire liber și relaxat prin care să atrageți publicul. Cel mai important este să nu îl plictisiți.